Rambo
Efter at have braget igennem i slutningen af 70erne med Rocky-filmene konsoliderede Sylvester Stallone sig i 80erne som et decideret ikon. Det blev han særligt på grund af en ny krigerisk rolle, som skulle blive synonym med Sly i hans karriere helt frem til i dag. Denne karakter er selvfølgelig krigsveteranen John Rambo, der indtog biograflærredet med sin machete og unikke kampegenskaber med First Blood i 1982. Rambo har svunget macheten nu og da lige siden - foreløbigt helt op til 2019, hvor 73-årige Sly tager endnu en tørn med bandanaet spændt om sin pandes pumpende blodårer. Men faktisk startede historien om den brutale eks-soldat en del år forinden, Sylvester Stallone overhovedet kom på banen.
Rambo bliver til
Historien om Rambo kommer nemlig oprindeligt fra bogen First Blood af en forfatter ved navn David Morrel. Han havde flere ideer til en roman om en krigsveteran, men manglede noget virkelig inspiration til at forankre sin fantasi i. En dag faldt han så over eks-soldaten Audie Murphy, der havde vundet alverdens hædersmedaljer for sine bedrifter i 2. Verdenskrig for derefter at vende hjem til en problematisk tilværelse i U.S.A med post-traumatisk stressyndrom. Ud fra denne karakter – der i øvrigt endte som skuespiller i Hollywood – skabte Morrel sin sidenhen verdenskendte actionhelt. Navnet Rambo var noget så banalt som navnet på det æble, han en dag sad og spiste, mens han funderede over, hvad helten skulle hedde. Derudover syntes han, navnet mindede om den franske digter Rimbaud, der blandt andet var kendt for bogen En årstid i helvede. Den titel, mente Morrel, passede perfekt til hans egen fortælling, derfor blev karakterens navn Rambo. Fornavnet John er tilføjet i filmen.
Fra bog til Rambo: First Blood
Lige fra bogens udgivelse i 1972 blev den forsøgt solgt til alle tænkelige filmselskaber i Hollywood. Men der skulle altså gå ufattelige 10 år, før First Blood på film blev en realitet. Undervejs var en lang række (på det tidspunkt) endnu større stjerne tiltænkt rollen som Rambo. Iblandt dem var ældre folk som Steve McQueen og Paul Newman, Godfather-stjernerne Al Pacino og Robert DeNiro eller mere aparte actionhelte som Dustin Hoffman og John Travolta. Efter mange afslag endte tilbuddet hos Sylvester Stallone, der dog også afslog de første mange gange. Først da han fik lov til at gennemskrive manuskriptet selv for at gøre Rambo-karakteren mere sympatisk, valgte Sly at takke ja. En af de mest radikale ændringer, Stallone foretog, var at tage alle mordene fra Rambo. Hvilket gør, at imod hvad mange mennesker tror, så slår Rambo faktisk ikke et eneste menneske i ihjel i First Blood. En anden sjov detalje er, at den ikoniske kniv skulle være så realistisk som muligt og derfor blev håndlavet af en specialist til lejligheden.
Rambo 2 og 3
Som det står skrevet i filmbranchens 10 bud, skulle der naturligvis hurtigst muligt laves en opfølger til First Blood, når den nu blev så gigantisk en succes. I første omgang gav man ansvaret for manuskriptet til en ung uprøvet herre, der sideløbende sad og arbejde på nogle andre småting. Manden var James Cameron, der inden sit store gennembrud altså sad og skrev på Rambo: First Blood 2, The Terminator og Aliens på samme tid. Efter Cameron havde skrevet et første udkast, blev opgaven som vanligt givet videre til Sly selv, der særligt stod for at gennemskrive dialogerne og omskrive et par af karaktererne. Oprindeligt var det idéen at optage filmen i Thailands jungle, men da det viste sig for dyrt, måtte man ”nøjes” med at tage til Mexico. Det skulle dog vise sig at være næsten lige så bekosteligt, da filmholdet et par uger inde i produktionen bliver ramt af en orkan. Dette pressede holdet til at optage alt, hvad du kunne på selve hotellet. Det er blandt andet her den famøse gear up-scene, hvor Rambo samler sine våben og gør sig klar til kamp, er skudt. Rambo: First Blood 2 skulle vise sig at blive den eneste Rambo-film, der fik en Oscar-nominering. Den faldt for bedste sound design, men måtte desværre se sig slået af Tilbage til fremtiden. En sidste sjov detalje om Rambo 2 er, at inspirationen til Slys senere Expendables-trilogi stammer fra et citat fra denne film. Succesen for Rambo fortsatte ufortrødent med 2’eren, hvorfor der blev skruet op på alle knapper til Rambo 3, der udkom i 1988. Det gjorde den dog ikke uden vanskeligheder. Filmens oprindelige instruktør droppede nemlig ud af projektet blot to uger inde i optagelserne, hvilket forårsagede den grønne instruktør-assistent Peter MacDonald til at overtage ansvaret for en af verdens mest succesfulde filmfranchises med et historisk stort budget på hele 63 millioner dollars. Derefter skulle der gå 20 år, før verden kunne se Rambo igen i 2008 og nu igen i 2019. I den anledning har vi fundet den oprindelige trilogi frem til jer på denne side, så find kampgejsten og bandanaet frem og tag med Sly tilbage til 80ernes actionbaskere på Blockbuster.dk!