Pyrus-julekalendere
Pyrus er en vaskeægte klassiker for børn og barnlige sjæle i alle aldre. Gennem flere generationer har nissen Pyrus været en del af familieunderholdningen i den søde juletid, og han er bestemt ikke blevet mindre populær gennem årene.
I Pyrus-julekalenderne er rammen for fortællingen Rigsarkivet i København, hvor hele Danmarks historie er samlet inden for de fire vægge. Her arbejder rigsarkivar Bertramsen til daglig, når han altså ikke lige er stærkt optaget af egne projekter med hovedet begravet ned i gamle dokumenter. Men Rigsarkivet rummer også mere end det. Inde blandt de støvede bøger og dokumenter gemmer dig sig nemlig et vaskeægte nissebo, hvor arkivnissen Guttenborg (senere Gyldengrød), hører hjemme. De to arkivarer får allerede i den første julekalender, Alletiders Jul (1994), nyt selskab i form af den nyansatte Frk. Brahe og nissen Pyrus, og senere også Kandis. Derudover gæster flere karakterer de forskellige julekalendere, heriblandt Freja, Uffe Spage Andersen og ikke mindst julemanden, der er med i Alletiders Julemand (1997).
I de forskellige julekalendere får vi lov til at få foden indenfor i en sød julefortælling, hvor mennesker og nisser lever parallelt med hinanden - og de udfordringer, det til tider også kan føre med sig. I hver julekalender må nisserne og menneskene derfor løse en ny opgave.
Instruktøren bag de ikoniske julekalendere, Martin Miehe Renard, fik inspiration til både julekalenderen og karakteren Pyrus fra sin egen søn. I en periode op til jul blev hans søn nemlig ved med at stille nysgerrige spørgsmål til julens traditioner og historie, som Martin selv havde svært ved at besvare. Deraf kom idéen til at lave en julekalender, der kommer hele vejen rundt om julen - altså Alletiders Jul. Karakteren Pyrus er også lavet med inspiration fra instruktørens egen søn, der ligesom Pyrus altid havde de bedste intentioner, men altså desværre tit kom galt afsted alligevel. Martin Miehe Reinard har af natur et stort julehjerte og har gennem tiden stået i spidsen for flere kendte julekalendere, heriblandt Skibet i Skilteskoven (1992) og Jul i Juleland (1993). Derudover har han også været med til at instruere flere Far til Fire-film.
Alletiders Jul
Alletiders Jul er den første julekalender i serien, der blev sendt på TV for første gang tilbage i 1994. Som noget nyt har man i ministeriet truffet beslutningen om, at der skal ansættes en ny sekretær, der skal hjælpe Bertramsen med det daglige arbejde i Rigsarkivet. Det er Frk. Brahe, der har sin første arbejdsdag på kontoret den 1. december. Med sin barnlige sjæl og troen på nisser udfordrer hun Bertramsen i hans konservative tilgang til den daglige drift.
Hjemme i nissebo får Gyldengrød også besøg, da nissen Pyrus dukker op. Pyrus får hurtigt vendt op og ned på hele arkivet, da han ved et uheld kommer til at trylle alle bogstaver ud af arkivernes bøger og dokumenter - og samtidig begynder menneskene langsomt at glemme julen. For at redde julen må Pyrus og Gyldengrød derfor rejse rundt i Danmarkshistorien for at finde den igen.
Alletiders Nisse
Alletiders Nisse er den anden julekalender i serien, der blev sendt på TV allerede året efter den første, nemlig i 1995. Pyrus kommer hjem på juleferie fra Nisseversitetet men skal bruge december måned på at lave en rapport sammen med sin klassekammerat, den unge nissepige Kandis. Da rapporten skal afleveres d. 24. december, får de to nisser - med hjælp fra Gyldengrød - travlt med at besvare opgaven.
I menneskenes del af Rigsarkivet er der et nyt tiltag om effektivisering, der skal implementeres i Rigsarkivet. Derfor får Bertramsen og Frk. Brahe deres at slås med i december måned, da den nyansatte Uffe Spage Andersen får til opgave at digitalisere Rigsarkivet til stor modstand for både Bertramsen og Frk. Brahe. Lykkes det ham at ændre Rigsarkivet til ukendelighed, og kan de lære noget af hinandens vidt forskellige tilgang til tingene?
Alletiders Julemand
Alletiders Julemand er den tredje julekalender i serien, der blev vist på TV for første gang tilbage i 1997. Her kommer Pyrus igen galt afsted med sine tryllerier, da han ved et uheld får tryllet julemandens hukommelse væk. Julemanden Julle kan derfor ikke længere huske, hvem han er, og julen er derfor i stor fare. Pyrus, Gyldengrød og Kandis må derfor arbejde sammen og endnu engang rejse tilbage i tiden for at finde frem til historien om julemanden.
I menneskenes del af Rigsarkivet bliver Bertramsen pålagt en fornem opgave af kongehuset. Kongehuset står nemlig til at få et nyt medlem - en prinsesse fra det fjerne Østen. Bertramsen får derfor til at opgave at indsamle alt om de danske juletraditioner og julemanden, så hun kan blive klogere på den danske jul. Men alt om julemanden er væk i bøgerne, og derfor får de på Rigsarkivet mere end travlt, hvis de skal nå det hele på 24 dage.
Hvem er Pyrus?
Hovedpersonen i alle Pyrus-julekalendere en ungnissen Pyrus, hvis fulde navn er Pyrusander Purlegris. Pyrus har masser af energi og er altid ude på eventyr. Selvom han har de bedste intentioner, ender han ofte ud i problemer. Selvom Pyrus er uforbederlig, som Gyldengrød pointerer igen og igen, har han et stort hjerte og en fantastisk karisma, der skinner igennem TV-skærmen. Det er da derfor heller ikke så underligt, at han er så afholdt en karakter af børn og voksne i alle aldre.
I rollen som Pyrus finder vi Jan Linnebjerg, der gennem sin skuespillerkarriere også har medvirket i julekalenderen Mikkel og Guldkortet (2008) i rollen som skolelæreren Palle. Jan Linnebjerg er uddannet fra Statens Teaterskole i årene 1983-1986.
Ønsker du at se Pyrus-julekalendere hele året rundt? Hos Blockbuster har vi gjort det nemt for dig at leje eller købe dine yndlingsfilm- og serier, så du kan streame dem lige, når du har lyst. I selskab med Pyrus kan man ikke andet end at komme i godt humør og i den bedste julestemning.
*Bemærk: Grundet rettighedsaftaler kan det forekomme, at nogle film i perioder kun kan købes. Dette vil oftest kun være de første par uger efter lancering men kan også forekomme på ældre film.*