Natalie Portman

Om Natalie Portman

Natalie Portman (f. 1981) er en pols-israelsk-amerikansk skuespiller. Hun er specielt kendt for sin rolle i Star Wars filmene, hendes rolle som balletdanser i filmen, Black Swan (2010), og som Evey i V for Vendetta (2006). Hun er uddannet i psykologi fra Harvard Universitet, inden hendes skuespillerkarriere tog fart.

Karriere

Natalie Portman startede med at arbejde som model, da hun kun var 11 år gammel. Da hun var 12 år gammel optrådte hun første gang på den store scene, da hun fik en rolle i thrilleren, Léon (1994). Fem år senere kom hun ind på Harvard Universitet, hvor hun blev uddannet i psykologi. Sideløbende med studiet spillede Portman med i forskellige amerikanske film, men først da hun var færdig med sin uddannelse, slog hun for alvor igennem i skuespillerverdenen. Hun fik rollen som PadmŽ i Star Wars filmene, og det var med til at g¿re hende til en meget popul¾r og omtalt skuespillerinde. Hun spillede med i alle tre Star Wars film, inden hun i 2010 fik hovedrollen som balletdanserinde i filmen Black Swan (2010). Portmans pr¾station i denne rolle blev anerkendt med bŒde en Golden Globe og en Oscar for den bedste kvindelige hovedrolle. Siden har hun blandt andet spillet med i den popul¾re science fiction gyserfilm, Annihilation (2018) og superheltefilmen Thor (2011).

Priser

Portmans præstationer i flere forskellige filmgenrer er ikke gået ubemærket hen. Hun er flere gange blevet nomineret til en Oscar-statuette og en Golden Globes for den bedste kvindelige hovedrolle. Begge priser vandt hun også med rollen som balletdanserinden, Nina Sayers eller Svanedronningen, i den amerikanske psykologiske thriller, Black Swan. Portman blev desuden i 2004 nomineret til en Oscar for sin præstation som Alice Ayres i filmen, Closer.

Privatliv

Natalie Portman blev f¿dt d. 9 juni 1981 i Jerusalem, Israel, og hun er vokset op i USA, hvor hele hendes familie flyttede til kort efter Portman var blevet f¿dt. Allerede som 11-Œrig blev Portman scoutet af en agent fra Revlon, som tilb¿d hende at arbejde som model. Modelbranchen viste sig ogsŒ at blive hendes vej til en karriere som skuespiller.

Portman blev i 2012 gift med den franske balletdanser, Benjamin Millepied, som hun har to børn sammen med.

Fakta

  • Navn: Natalie Portman
  • Fødselsdato: 9. juni 1981
  • Fødested: Jerusalem, Israel
  • Religion: Jøde
  • Børn: Aleph Portman-Millepied og Amalia Millepied
Loading spinner