Matt Damon

Om Matt Damon

Den amerikanske Oscarbelønnede skuespiller og manuskriptforfatter, Matthew Paige Damon (f. 1970), er specielt kendt for sin rolle i filmene, Good Will Hunting (1997), Ocean's Eleven filmene (2001) og Jason Bourne serien (2002).

Han blev i 2005 gift med Luciana Bozán Barroso, og hans karriere som skuespiller og manuskriptforfatter startede takket være en god dramalærer, han havde i gymnasiet.

Karriere

Damon var i store dele af hans barn- og ungdom meget rodløs, og han havde svært ved at finde ting, som interesserede ham. Det ændrede sig dog, da han kom på gymnasiet, hvor hans dramalærer og en god ven introducerede ham for skuespil og teater. Både Damon og hans ven spillede med i en del skolestykker, inden Damon som 18-årig fik sin første replik i filmen, Mystic Pizza (1988).

Efter gymnasiet tog Damon på Harvard Universitet, hvor han læste engelsk som hovedfag, og i løbet af den tid skrev han manuskriptet til filmen, Good Will Hunting, som han selv spillede hovedrollen i. Filmen blev nomineret til hele ni Oscar-statuetter, og det gjorde Damon til en særdeles populær skuespiller og manuskriptforfatter. Damon spillede med i film og serier i forskellige genrer, og hvis der ikke var en rolle, der passede til ham, så skrev han bare selv et nyt manuskript til en ny film.

Damon er ikke bange for at fortælle sin mening om forskellige emner, og det har også flere gange ført til, at han er endt i shitstorme, og hans udtalelser er mange gange blevet misforstået. Desuden deltager han aktivt i politik, hvor han blandt andet forsøger at overbevise folk om, at de skulle give deres stemme til Obama i 2008.

Priser

Damon er en meget succesfuld skuespiller og manuskriptforfatter. Det understreges med hans mange nomineringer og priser. Han har blandt andet været Oscarnomineret for den bedste film, den bedste mandelige hovedrolle, den bedste mandelige birolle og bedste originale manuskript. Han har i øvrigt vundet en Oscar for bedste originale manuskript og bedste skuespiller i en komedie. Sidat men ikke mindst vandt hans en Golden Globe for det bedste manuskript med filmen, Good Will Hunting.

Trivia

Damon mødte sin ægtefælle en aften under optagelserne af filmen, Stuck on You, i Miami. Han var med et par kollegaer ude for at drikke en fyraftensøl, og der faldt han for den kvindelige bartender med det samme. De forelskede sig og blev et par år senere gift på rådhuset.

Privatliv

Damons ægtefælle, Luciana Barroso, har en datter fra et tidligere ægteskab. I 2020 bor parret i Los Angeles med deres tre døtre.

Fakta

  • Navn: Matthew Paige Damon
  • Fødselsdato: 8. oktober 1970
  • Fødested: Cambridge, Massachusetts, USA
  • Nationalitet: Amerikansk
  • Bopæl: Los Angeles
  • Politisk parti: Demokratisk
  • Børn: Isabella Damon, Gia Zavala Damon og Stella Damon
Loading spinner