Jane Fonda

Om Jane Fonda

Den amerikanske forfatter og skuespillerinde, Jane Fonda (f. 1937), er blandt andet kendt for sine roller i filmene, Klute (1971) og Coming Home (1978). Hun har vundet en Oscar-statuette for sin præstation i begge film.

Fondas far er den Oscarbelønnede skuespiller, Henry Fonda, og hendes bror er Peter Fona, som blandt andet er kendt for filmen, Easy Rider (1969).

Karriere

Jane Fonda startede med at arbejde som model, og det gjorde hun mest af alt for at spare op til skuespilundervisning. Undervisningen viste sig at være en god investering, og Fonda blev hurtigt kendt i Hollywood for at være en dygtig skuespiller, og altså ikke kun Henry Fondas datter. Hun brød igennem på filmlærredet, og i 1971 fik hun rollen som luder i filmen, Klute. Fonda vandt en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. Siden spillede hun med i film som fx Tout Va Bien (1972), The Blue Bird (1976) og Coming Home (1978). I sidstnævnte film blev hendes skuespillerevne igen belønnet med en Oscar for bedste hovedrolle. Det lykkedes hende at bevare sin popularitet, og efterfølgende spillede hun blandt andet med i filmene, Peace, Love & Misunderstanding (2012), The Butler (2013) og Book Club (2018).

Hun er desuden kendt for at producere og udgive træningsvideoer og træningsprogrammer gennem sit eget selskab, Jane Fonda Workout.

Priser

Jane Fondas præstationer gav hende en stjernestatus i filmbranchen, og hun er flere gange nomineret til både Oscar-statuetter, Golden Globes og Tony Awards. I 1971 vandt hun sin første Oscar for den bedste kvindelige hovedrolle efter at have spillet med i filmen, Klute. I 1978 vandt hun samme pris, men denne gang for sin rolle i Coming Home. Desuden vandt hun i 1984 en Emmy for den bedste kvindelige skuespiller i den korte tv-serie, The Dollmaker, en Golden Globe for mest lovende skuespiller og bedste kvindelige skuespiller flere gange, og to gange vandt hun BAFTA-priser for også at være den bedste kvindelige skuespiller.

Privatliv

Jane Fonda blev født d. 21. december 1937 i New York. Hun er vokset op med sin far, efter moren begik selvmord, da Fonda blot var 13 år gammel.

Fonda har været gift tre gange. Første gang var i 1965 med den franske filminstruktør, Roger Vadim. De fik datteren, Vanessa Vadim, sammen tre år efter brylluppet. Efter otte års ægteskab gik de hvert til sit, og Fonda blev gift med den amerikanske politiker, Tom Hayden, i 1973, som hun har sønnen Troy Garity med. I 1990 blev parret skilt, og året efter giftede Fonda sig med den amerikanske forretningsmand og grundlæggeren af CNN, Ted Turner, som hun var gift med i ti år.

Fakta

  • Navn: Jane Seymour Fonda
  • Fødselsdato: 21. december 1937
  • Fødested: New York, USA
  • Nationalitet: Amerikansk
  • Søskende: Peter Fonda
  • Forældre: Henry Fonda og Frances Ford Seymour
  • Børn: Vanessa Vadim og Troy Garity
Loading spinner