George Clooney

Om George Clooney

George Timothy Clooney er en amerikansk skuespiller, instruktør og filmproducer. Han er født i Kentucky, USA den 6. maj 1961. Men han har også irske, engelske og tyske aner. Clooney kender du måske fra film som Batman & Robin (1997), O Brother, Where Are Thou? (2000) og Ocean’s Eleven (2001).

Karriere

George Clooney startede sin skuespillerkarriere med en ubetydelig birolle, hans fætter, Miguel Ferrer, skaffede ham i en film. Men det var det, der gav ham blod på tanden og fik ham til at jagte en skuespillerdrøm. Hans første betydelige rolle kom med en tv-serie kaldet E/R (1984), hvor han spillede Dr.Doug Ross.

Senere har Clooney optrådt i film som From Dusk Till Dawn (1996), og året efter var han at se i Batman & Robin (1997).

Da Ocean’s Eleven (2001) udkom blev det en sådan succes, at den kastede to fortsættelser af sig. Det blev til Ocean’s Twelve (2004) og Ocean’s Thirteen (2007). De tre film indspillede Clooney med instruktøren, Steven Soderbergh, og omkring 2002 startede de to sammen et produktionsselskab ved navn, Section Eight Productions. De har bl.a. stået bag film som Syriana (2005) og Good Night, and Good luck (2005). Film, som Clooney i øvrigt selv har roller i.

I 2006 kom Section Eight Production til at se en ende, og Clooney startede i stedet Smokehouse Productions, et ny produktionsselskab, med skuespiller og filmproducer, Grant Heslov. Her fungerede han som både skuespiller, instruktør og filmproducer. For eksempel på film som Leatherheads (2008).

Priser

George Clooney kan bryste sig af at have vundet hele to Academy Awards samt at have været nomineret til fire yderligere. Den ene har han vundet for bedste skuespil i en birolle for filmen Syriana (2005). Den anden har han og Grant Heslov vundet for filmen, Argo (2012), i kategorien, bedste film.

Clooney har mange priser og nomineringer på listen. Heriblandt en Golden Globe for bedste skuespiller med hans rolle i filmen The Descendants (2011).

Trivia

George Clooney er den sjette skuespiller, der har givet sig i kast med rollen som Batman.

I forbindelse med sin rolle som Bob Barnes i Syriana (2005) tog Clooney cirka 13 kilo på.

Han er en af de eneste, der har været nomineret til Oscarprisen i seks forskellige kategorier.

Privatliv

Clooneys forældre er Nina Bruce, tidligere deltager I skønhedskonkurrencer, og Nick Clooney, tidligere tv- og nyhedsvært. De fik ham i Lexington, Kentucky i 1961. Han har en storesøster, der hedder Adelia Clooney.

Han dimitterede fra Augusta High Scool, hvor han har fortalt, at han klarede sig godt fagligt. Desuden brugte han meget tid på baseball og basketball. Clooney har gået på Northern Kentucky University, hvor han læste journalistik.

Han blev gift første gang med skuespilleren, Talia Balsam, og var det i perioden 1989-1993. Da de blev skilt, hævdede Clooney, at han aldrig ville gifte sig igen. Men i 2014 blev han gift med advokaten, Amal Clooney. De har sammen to børn, Alexander Clooney og Ella Clooney.

Fakta

  • Navn: George Timothy Clooney
  • Fødselsdato: 6. maj 1961
  • Fødested: Lexington, Kentucky, USA
  • Nationalitet: Amerikansk
  • Forældre: Nina Bruce og Nick Clooney
  • Søskende: Adelia Clooney
  • Børn: Alexander Clooney og Ella Clooney
Loading spinner