Emilia Clarke

Om Emilia Clarke

Emilia Clarke (født 1986) er en kendt britisk skuespillerinde. Hun er bedst kendt for sin rolle som Daenerys Targaryen i den populære tv-serie, Game of Thrones (2011-2019). Hun har både stået på scenen på Broadway og medvirket i store film såsom Solo: A Star Wars Story (2018).

Karriere

Emilia Clarke startede sin karriere som skuespiller på St. Edward’s School. Hun var med i skolens teaterstykker såsom West Side Story og Twelfth Night. Hun blev efterfølgende optaget på Drama Centre London og medvirkede i deres stykke, Sense, i 2009.

Hun fik sin første rolle i Drop the Dog (2009), som var en kortfilm af studerende fra University of London.

I 2009 fik Clarke sin første rolle på tv i et afsnit af sæbeoperaen, Doctors. Den første filmrolle fik hun i 2010 som Savannah i Triassic Attack (2010). Hendes store gennembrud kom, da hun fik sin verdenskendte rolle som Daenerys Targaryen i HBO-serien, Game of Thrones (2011-2019), som blev en kæmpe succes.

I 2013 havde Clarke en rolle i Broadways stykke, Breakfast at Tiffany’s, og også i dette år blev hun castet til rollen, Sarah Connor, i Terminator Genisys (2015).

I 2016 fik hun den kvindelige hovedrolle i Me Before You (2016), som blev en succes. Også i 2016 blev hun castet til den kvindelige hovedrolle i Solo: A Star Wars Story (2018), der blev udgivet to år senere. I 2019 fik Clarke en rolle i Last Christmas (2019) skrevet af Emma Thompson.

Priser

Emilia Clarke har været nomineret til og vundet flere priser. Hun har bl.a. været nomineret til flere Primetime Emmy Awards såsom i 2019 for enestående kvindelige hovedrolle i en dramaserie for hendes rolle som Daenerys Targaryen i Game of Thrones.

Hun har også været nomineret til Critics Choice Television Awards’ pris for bedste kvindelige birolle i en dramaserie for hendes rolle i Games of Thrones. I 2018 vandt hun en BAFTA Britannia Award for årets britiske artist.

Trivia

Efter serien, Game of Thrones, sidste sæson blev filmet, fik Emilia Clarke en tatovering på håndledet af tre flyvende drager som en hyldest til hendes rolle som dragemoderen Daenerys Targaryen.

Privatliv

Emilia Clarke blev født d. 23. oktober 1986 i London. Hun voksede op i Oxfordshire i England. Hun er datter af Jennifer Clarke, der arbejdede inden for marketing, og Peter, der var lydtekniker. Hun har en storebror, Bennet Clarke.

Hun gik i skole på Rye St. Antony School i Headington og på St. Edward’s School i Oxford, som hun i 2005 forlod. Herefter startede hun på Drama Centre London og dimitterede herfra i 2009.

Emilia Clarke er feminist og støtter flere velgørenhedsorganisationer. I 2018 blev hun bl.a. ambassadør i Royal College of Nursing, der kæmper for bedre investering i sygepleje. Hun har også arbejdet med Time’s Up, der vil sætte mere fokus på seksuel krænkelse samt skabe et samfund med mindre kønsdiskrimination på arbejdspladser.

Fakta

  • Navn: Emilia Isobel Euphemia Rose Clarke
  • Fødselsdato: 23. oktober 1986
  • Fødested: London, England
  • Nationalitet: Englelsk
  • Forældre: Peter og Jennifer Clarke
  • Søskende: Bennet Clarke
  • Børn: Ingen
Loading spinner