Dirch Passer

Dirch Passer

Dirch Passer (1926-1980) var en folkekær dansk skuespiller og komiker.

Passers karriere strakte sig over tre årtier, flere end 90 film og adskillige teateroptrædener. Han var elsket til sin død og betragtes i dag som én af de største danske komikere nogensinde.

Dirch Passer er begravet på Dragør Kirkegård.

Karriere

Dirch Passer skulle have været sømand, men han droppede livet på havet på grund af søsyge og søgte ind på De frederiksbergske teatres Elevskole.

Passer begyndte at få succes i slut-1940’erne, hvor han var med i adskillige revyer. Han lavede komikerduoen Kellerdirk sammen med sin livslange ven Kjeld Petersen i slut-50’erne, som var med til at etablere hans status som én af landets største revystjerner.

Igennem 50’erne og 60’erne indspillede han utallige film, ofte sammen med Ove Sprogøe. Nogle af de største af hans film var Charles Tante (1959), Baronessen fra benzintanken (1960), Sommer i Tyrol (1964) og Mig og min lillebror (1967). Han spillede ofte mindre roller, selvom hans navn var det største på plakaten. Mange mente, at Passer misbrugte sit talent på disse dårlige film.

Fra 1967 til 1974 spillede han med i Cirkusrevyen, hvor han leverede nogle af sit livs største og mest populære præstationer. Han spillede ofte sammen med Preben Kaas (far til Nikolaj Lie Kaas).

Kendetegn

Passer var blandt andet kendt for sin karakteristiske latter, sin fysiske komik og sin unikke evne til at improvisere på scenen. Han betragtes af mange som et komisk geni.

Privatliv

Dirch Passer blev født i København den 18. maj 1926 af forældrene Ragnhild Fich og Vilhelm Passer, som var sømand. Han var genert som barn og klarede sig aldrig godt i skolen, hvor han ofte indtog rollen som klassens klovn. Efter skolen ville han være skuespiller, men lod sig overtale af sin far til at blive sømand. Det blev dog en kort maritim karriere, og Passer begyndte i stedet på dramaskole.

Trods sine ofte meget højlydte roller var Passer en genert mand, der ikke brød sig om opmærksomhed. Han kæmpede i flere år med et alkoholmisbrug, og gennem store dele af karrieren drømte Passer om mere seriøse roller. Hans status som komiker var dog så fasttømret, at publikum brast i latter i det øjeblik, han gik på scenen. Dette fastlåste image tog eftersigende hårdt på ham.

Passer var gift to gange. Først med skuespilleren Sigrid Horne Rasmussen fra 1950-1959 og dernæst med Hanne Bjerre Pedersen fra 1970-1976. Han fik to børn – ét fra hvert ægteskab.

Da Passer døde i 1980, var han kæreste med Bente Askjær. De to skulle giftes måneden efter.

Passers liv blev skildret i filmen Dirch fra 2011, hvor Nikolaj Lie Kaas spiller rollen som Dirch Passer.

Hans to døtre, Dorte og Josefine Passer, var til stede ved gallapremieren på filmen, og Lie Kaas vandt en Robert for sin rolle som Passer.

I 2018 blev der rejst en statue af Dirch Passer ved Revymuseet i Frederiksberg.

Død

Passer faldt om med hjertestop iklædt et klovnekostume bag scenen på Tivolirevyen den 3. september 1980 og døde senere samme aften på København Kommunehospital.

Fakta

  • Fulde navn: Dirch Hartvig Passer
  • Alder: 54 år
  • Højde: 1,92
  • Fødested: Østerbro, København
  • Født: 18. Maj 1926
  • Forældre: Ragnhild Fich og Vilhelm Passer
  • Ægtefælle: Sigrid Horne Rasmussen fra 1950-1959. Hanne Bjerre Pedersen fra 1970-1976.
  • Kendt fra: Sommer i Tyrol, Mig og min lillebror, Charles Tante, Baronessen fra benzintanken og adskillige revyoptrædener.

Dirch Passer film

Dirch Passer film - find dem hos Blockbuster

Vi kender ham allesammen. Dirch Passer. Et af Danmarks største, komiske talenter, som har tryllebundet både børn og voksne med sine mange, elskede figurer. Her hos Blockbuster kender vi betydningen af Dirch Passers store præstationer. Derfor har vi et alsidigt og rigt udvalg af Dirch Passer film, som vil sikre hele familien gode filmoplevelser! Du kan afspille din lejefilm i 48 timer, og du har 28 dage til at starte afspilningen. Det koster ikke noget, at oprette en profil. Du kan se film på PC/Mac, Playstation, SmartTV, Tablet og Smartphone. Blockbuster er din vej til de folkekære Dirch Passer film fra den ligeså folkekære skuespiller. Vi ser det som vores fornemste opgave at sikre dig gode stunder foran skærmen. Derfor optimerer vi hele tiden vores udvalg af film, så du altid kan finde noget til lejligheden - uanset om aftenen skal stå i romantikkens tegn, om den skal bruges i familiens skød, eller om du skal nyde din alenetid i selskab med din yndlingsfilm. I vores udvalg af Dirch Passer film kan du finde alle de perler, du elsker! Find popcornene frem, klik på "play" og lad nostalgien omfavne dig, når en af Danmarks mest elskede skuespillere folder sig ud. Dirch Passer skal opleves - og han skal opleves igen og igen. Han skal opleves af barnet, der fascineret ser på hans fantastiske mimik, og han skal opleves af den voksne, der husker den karakteristiske stemme fra sine barndomsår. Kort sagt: Dirch Passer er et fænomen, der fortsat er ophav til glæder hos mennesker i alle aldre. Når du lejer film hos Blockbuster, er processen enkel: Der er nemlig intet abonnement at tage hensyn til. Du kan derfor frit bevæge dig i vores sortiment af film og TV-serier. Faldt du lige over filmen, du absolut må eje? Hos Blockbuster giver vi dig nemlig mulighed for også at købe film, så de altid vil være til rådighed for dig på vores hjemmeside

Dirch Passer film er stadig folkeeje

Husker du det høje, karakteristiske Dirch-brøl? Husker du det naive udtryk, der i løbet af ingen tid kunne ændre sig til at blive alvorligt, klovnet eller stor-grinende? Her hos Blockbuster husker vi ham; legenden, Dirch. Det betyder derfor meget for os at kunne videregive hans enorme succeser i de Dirch Passer film, han er så husket for. Da lille, Dirch Hartvig Passer, kom til verden en forårsdag i 1926, var der ingen, der spåede, at denne lille dreng ville blive en af dansk filmhistories absolutte hovedpersoner. Men frem til hans død i 1980 havde han medvirket i omkring 100 film, havde spillet i et hav af revyer og var i det hele taget en fast funderet del af danskernes kulturopfattelse. Det er derfor ikke underligt, at Dirch Passer film i dag fortsat er i høj kurs. Folk elskede ham for 60 år siden, da hans karriere toppede, og vi elsker ham stadig i dag, hvor alle ved, hvem der sad og gyngede i "Hoppegyngen". Hvem der b.la. sang "Der kommer altid en Sporvogn og en Pige til", og hvem der kunne få humoren inkorporeret i alt. Se dine Dirch Passer film hos Blockbuster. Find dem i vores udvalg af danske film, der rummer alt fra komedie og romantik til gys og gru. God fornøjelse!

Loading spinner