Clint Eastwood

Om Clint Eastwood

Clint Eastwood (f. 1930) er en kendt amerikansk filminstruktør og skuespiller, som blandt andet er kendt fra filmene, Million Dollar Baby (1992), Gran Torino (2008) og filmserien, Dirty Harry, hvor han har rollen som en hårdfør betjent, Harry Callahan. Desuden brød han igennem som filminstruktør i 1990'erne, hvor han selv spillede hovedrollen i filmen.

Han har tidligere dannet par med den amerikanske sanger, skuespillerinde og filminstruktør, Sondra Locke, og den britisk-amerikanske skuespiller, Frances Fisher. Flere af hans i alt syv børn er også kendte indenfor skuespil og musik.

Karriere

I 1960'erne fik Eastwood sit gennembrud som skuespiller, hvor han først spillede med i tv-serien, Rawhide, hvorefter en fik hovedroller i en lang række film og serier. Da han havde slået igennem som skuespiller, forsøgte han sig som filminstruktør, og det viste sig at blive en succes. Det betød, at han havde en karriere som filminstruktør sideløbende med hans skuespillerkarriere.

Han forenede disse to professionelle karrierer med western-filmen, De Nådesløse (1992). Eastwood havde skrevet på et manuskript til filmen i lang tid, og besluttede sig for at vente med at indspille den, til han selv havde en passende alder og udseende, så han kunne spille hovedrollen. Det viste sig at være en god beslutning for Eastwood, da filmen sikrede sig to Oscars for bedste film og bedste instruktion. Han lavede samme kombination i filmen, Million Dollar Baby (1992), hvor han altså var noteret som både instruktør og hovedrolle.

Priser

I 2020 var der kun to personer i verden, som to gange var blevet nomineret til at vinde prisen som bedste skuespiller og bedste instruktør for samme film, og Eastwood er en af dem. På trods af at man kendte ham bedst som skuespiller, lykkedes det ham alligevel at modtage en Academy Award som instruktør.

Trivia

Ud over at Eastwood har en stor karriere som skuespiller og instruktør, har han også udgivet musik og være politisk aktiv. Fra 1986 og to år frem var han borgmester i byen, Carmel-by-the-Sea, Californien.

Privatliv

Det har lykkedes Eastwood at holde store dele af hans private forhold meget diskrete for offentligheden. Man ved dog, at Eastwood havde en meget turbulent barndom, hvor hele familien flyttede rundt til steder, hvor der var mulighed for at faren kunne få et arbejde. Det betød, at Eastwood gik i skole mange forskellige steder, og han havde ikke gode nok karakterer til at komme på universitetet, efter han havde gennemført gymnasiet. Han fik et job som livredder, hvor han faldt i snak med unge skuespillere, som introducerede for ham deres verden. Det førte til en lang og succesfuld tid som skuespiller og filminstruktør.

Fakta

  • Navn: Clinton Eastwood Jr.
  • Fødselsdato: 31. maj 1930
  • Fødested: San Francisco, Californien, USA
  • Nationalitet: Amerikansk
  • Børn: Kimber Eastwood, Kyle Eastwood, Alison Eastwood, Kathryn Eastwood, Scott Eastwood, Francesca Eastwood og Morgan Eastwood
Loading spinner