Bradley Cooper

Om Bradley Cooper

Den amerikanske Oscar-nominerede skuespiller, Bradley Cooper, er blandt andet kendt for sin rolle i filmene Tømmermænd i Vegas (2009), tv-serien, Alias (2001-2006), og den amerikanske musikalske dramafilm, A Star Is Born (2018), som Cooper også instruerede, producerede og skrev manuskriptet til.

Cooper har tidligere været gift med Jennifer Esposito, som var en kendt skuespiller og forfatter i USA, inden han i 2015 fandt sammen med den kendte russiske topmodel, Irina Shayk, som han var sammen med i cirka fem år.

Karriere

Bradley Cooper har optrådt i flere store amerikanske film og tv-serier. Hans karriere som kendt og professionel skuespiller startede for alvor, da han spillede med i tv-serien, Sex and the City (1998). Tre år senere fik han sin filmdebut i filmen, Wet Hot American Summer (2001), inden han fik hovedrollen som Will Tippin i den store tv-serie, Alias. Derfor tog Coopers karriere for alvor fart, og han havde både mindre og større roller i film og tv-serier som fx Wedding Crashers (2005), Tømmermænd i Vegas (2009) og American Sniper (2014).

I 2018 spillede Cooper hovedrollen som Jackson Maine i den amerikanske musikalske dramafilm, A Star Is Born. Det var et rigtigt Cooper-projekt, da det var ham der både havde skrevet filmens manuskript samt produceret og instrueret filmen. Filmen vandt en Oscar og en Golden Globe for bedste sang, og blev en kæmpe succes i hele verden.

I 2019 var Cooper med til at producere den amerikanske krimifilm, Joker, som også blev nomineret til flere Golden Globes, Robertprisen og vandt Den Gyldne Løve ved Venedig filmfestival.

Priser

Bradley Cooper har haft en meget succesfuld karriere, og udover at være en kendt og anerkendt skuespiller i store dele af verden, er han også blevet nomineret til flere store filmpriser. Han er blandt andet blev nomineret til en Oscar for bedste film, Oscar for bedste mandlige hovedrolle to gange, en gang til en Oscar for bedste mandlige birolle, og så har han vundet Indiana Film Journalists Association Award for den bedste skuespiller en gang.

Privatliv

Bradley Cooper blev født d. 5. januar 1975 i Philadelphia, Pennsylvania, USA af en italiensk-amerikansk mor og irsk-amerikansk far. Han har studeret på flere akademier, universiteter og er senere blevet uddannet fra Actors Studio Drama School på New School University.

I 2006 blev han gift med den amerikanske skuespillerinde, Jennifer Esposito, men forholdet stoppede blot fire måneder efter brylluppet. Efter bruddet med sin første kone, gik der rygter om, at Cooper datede Cameron Diaz og Jennifer Aniston. I 2015 forelskede Cooper sig i den russiske topmodel, Irina Shayk, og de var et af Hollywoods største og mest omtalte par i fire år, inden de gik fra hinanden i juni 2019. De fik sammen datteren, Lea De Seine Shayk Cooper.

Fakta

  • Navn: Bradley Charles Cooper
  • Fødselsdato: 5. januar 1975
  • Fødested: Philadelphia, Pennsylvania, USA
  • Nationalitet: Amerikansk
  • Børn: Lea De Seine Shayk Cooper
Loading spinner