Anders Matthesen

Om Anders Matthesen

Anders Matthesen (født 1975), der også er kendt under navnet “Anden”, er en kendt dansk standupkomiker, manuskriptforfatter, skuespiller, instruktør og sanger/rapper. Han er blandt andet kendt for at instruere og være hovedrollerne i to animationsfilm ved navn Terkel i knibe (2004) og Ternet Ninja (2019), hvor førstnævnte er baseret på hans radioføljeton, og den anden er baseret på hans egen bog.

Karriere

Anders Matthesen startede sin karriere som tolvårig som rapper, hvor han gik under kunstnernavnet, DJ And. I 1993 debuterede han som standupkomiker, hvor han ved Danmarksmesterskaberne i Stand-Up fik en andenplads.

Han var efterfølgende med i flere tv-programmer, og han udgav også en CD: Hvad snakker du om? - Den Ka’ Byttes Vol. 1 (2000), som blev populær i Danmark. Senere i 2001 udkom CD’en: Arne Fortæller… Terkel i Knibe, som var produceret til Børneradio. Grundet succesen blev historien: Arne Fortæller… Terkel i Knibe (2004) filmatiseret som animationsfilm, og filmen blev også en kæmpe succes.

Anders Matthesen optrådte for første gang som skuespiller i Tivolirevyen 2003, som var instrueret af Nikolaj Cederholm. I 2003 blev Anders Matthesens Jul på Vesterbro sendt på DR2, som en julekalender for voksne. Dette blev også en kæmpe succes, og den blev senere udgivet på DVD.

I 2005 medvirkede Anders Matthesen i filmen, Rene hjerter (2006), hvor han havde hovedrollen. Han havde efterfølgende i 2008 et standupshow, Anders Matthesen… vender tilbage, som også blev udgivet på DVD.

Han havde efterfølgende flere standupshows og medvirkede i film både som skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør. I 2019 udkom animationsfilmen, Ternet Ninja (2019), som blev en stor succes. Anders Matthesen havde både selv skrevet, instrueret og lagt stemme til filmen.

Priser

Anders Matthesen har gennem sin karriere modtaget flere forskellige priser. I 2009 modtog Anders Matthesen ved Zulu Comedy Galla prisen for årets komiker for filmen Sorte kulger (2009), og i 2013 modtog han igen samme pris denne gang for showet ANDERS.

I 2019 modtog han igen Zulu Comedy Gallas pris for årets komiker for hans film Ternet Ninja (2019) og sit jubilæumsshow, ANDEN 25. Han blev den første komiker til at modtage denne pris tre gange.

For sin børnebog, Ternet Ninja, modtog han Orla-prisen i 2017 for bedste handling. Også for animationsfilmen, Ternet Ninja (2019), modtog Anders Matthesen Svendprisen for årets danske film samt Juryens særpris.

Trivia

Anders Matthesen er opvokset i Albertslund, og han refererer ofte til bydelen i sit standup og bruger den i sin humor. Han har kaldt det for “en reference, man kan bruge, når man skal henvise til et hårdt sted”, men han viser samtidig også sin kærlighed til bydelen i sin humor og standup.

Under sin HF-uddannelse, hvor Anders Matthesen havde faget religion, blev han kendt med buddhismen. Han fortalte, at hans liv og menneskesyn blev forandret betydeligt efter bekendtskabet, da han blandt andet kom ud af sit brug af hash. Buddhismen gav mening for ham.

Privatliv

Anders Matthesen blev født på Østerbro i København og voksede op i bydelen Albertslund. Han er søn af forældre, der begge var kunstmalere. Da Anders Matthesen var omkring 6 år gammel, gik hans forældre fra hinanden. Herefter flyttede han med sin bror og mor til Albertslund. Han har en to år ældre bror ved navn Jesper.

I sin tidlige teenageår i Albertslund prøvede Anders Matthesen både at ryge hash og drikke alkohol.

Af uddannelse har Anders Matthesen en HF-eksamen. Efterfølgende arbejdede han senere som pædagogmedhjælper. Han blev dog fyret adskillige gange.

Han blev gift med sin langvarige kæreste Cemille Rosenberg Matthesen i 2013, og de flyttede sammen i en villa på Frederiksberg. I 2011 fik de sammen en søn ved navn Spencer.

Fakta

  • Navn: Anders Matthesen
  • Fødselsdato: 6. juli 1975
  • Fødested: Østerbro, København, Danmark
  • Nationalitet: Dansk
  • Forældre: Hedda Matthesen (mor)
  • Søskende: Jesper Matthesen
  • Børn: Spencer Matthesen
Loading spinner