Susanne Bier

Om Susanne Bier

Susanne Bier (f. 1960) er en dansk Oscar-belønnet filminstruktør. Hun debuterede med filmen Den Eneste Ene (1999), og i 2006 instruerede hun filmen Efter Brylluppet (2006), som blev nomineret til en Oscar. Det var dog først med filmen Hævnen (2010) hun modtog den eftertragtede Oscarstatuette for bedste fremmedsprogede film.

Efterfølgende har Bier beskæftiget sig med serieformatet, som blandt andet tæller den mest streamede Netflix-serie i tjenestens historie pr. 2020, nemlig Bird Box (2018)

Karriere

I 1987 blev Susanne Bier uddannet filminstruktør på Den Danske Filmskole, og siden da har hendes karriere taget fart. I Danmark har hun høstet mest anerkendelse for filmene Efter Bryllupet (2006), Hævnen (2010) og Den Eneste Ene (1999). Hun har udforsket flere filmformater, og efter sit gennembrud med Den Eneste Ene, instruerede hun dogmefilmene Elsker dig for evigt (2002) og Brødre (2004), hvor hun også skrev manuskriptet sammen med instruktør Anders Thomas Jensen.

Bier beskæftiger sig ikke kun med danske film, og i 2007 var hun instruktør på den amerikanske film Things We Lost In The Fire (2007) med Halle Berry i hovedrollen. Det var i øvrigt en film, der gav Berry en Desert Palm Achievement Award.

Den danske film Brødre (2004) blev i 2009 lavet til en amerikansk version, hvor Bier var konsulent på manuskriptet, men dog holdt sig væk fra den varme instruktørstol. Nikolaj Lie Kaas, Connie Nielsen og Ulrich Thomsen havde hovedrollerne i den danske udgave, men blev i den amerikanske spiller af Tobey Maguire, Natalie Portman og Jake Gyllenhaal.

Susanne Bier er verdenskendt for sine instruktørtitler, og har blandt andet høstet ros på den internationale seriescene med miniserien Natportieren (2016), som har fået stor kommerciel, global anerkendelse.

Priser

De fleste instruktører er heldige, hvis de blot får en enkelt pris i deres karriere, men Bier har fået adskillige. I 1993 fik hun den danske Robert-pris for filmen Brev til Jonas. I 1999 vandt Den Eneste Ene en Bodil- og Robert-pris for bedste danske film. Ligeledes fik hun i 2003 Roberts publikumsfilm samt en Bodil-pris for bedste danske film - denne gang til filmen Elsker dig for Evigt (2002).

På den internationale scene har Bier også høstet store priser. I 2011 fik Hævnen både en Oscar, en Golden Globe samt en Bernhard Wicki Pris. Siden har hun også fået en Emmy Award for Natportieren.

Privatliv

Når Susanne Bier ikke laver film og serier på den store verdensscene, bor hun pr. 2020 i København med kæresten Jesper Winge Leisner, som er komponist og producent. Desuden har Bier to børn; Gabriel Bier Gislason (f. 1989) og Alice Esther Bier Zandén (f. 1995). Gabriel har valgt at følge i sin mors fodspor, og hun er derfor også blevet filminstruktør.

Fakta

  • Navn: Susanne Bier
  • Fødselsdato: 15. april 1960
  • Fødested: København
  • Nationalitet: Dansk
  • Forældre: Rudolf Salomon Bier og Hennie Jonas Bier
  • Børn: Gabriel Bier Gislason (f. 1989) og Alice Esther Bier Zandén (f. 1995)
Loading spinner