Steven Spielberg

Om Steven Spielberg

Amerikanske, Steven Spielberg (f. 1946), er en meget succesfuld filminstruktør, manuskriptforfatter og producer. Han er specielt kendt for at have produceret film som fx Jurrasic Park (1993 og 1997), Tintin (2011), Indiana Jones (1991, 1984, 1989 og 2008), E.T. (1982), Dødens gab (1975) og Ready Player One (2018). I 2020 var han den mest succesfulde filmskaber nogensinde - målt ud fra hvor mange penge, hans film har indtjent i årenes løb.

Han har tidligere dannet par med den amerikanske teater- og filmskuespillerinde, Amy Irving. I 1991 blev han gift med skuespillerinden, Kate Capshaw, som blandt andet spillede med i Indiana Jones og Templets Forbandelse (1984), som blev instrueret af Spielberg.

Karriere

Steven Spielberg startede i en tidlig alder med at producere forskellige amatørfilm. Allerede i 1968 vandt han en pris med kortfilmen, Amblin, som handler om et ungt par, som tager på tur ved hjælp af at blaffe. Selvom han havde passion og talent for at skabe film, kunne han ikke blive optaget på en af de mange store filmskoler i USA.

I stedet blev han gode venner med George Lucas, som er kendt som skaberen af Star Wars filmene, og de fik gang i et godt samarbejde. Spielberg blev ansat som tv-instruktør hos Universal umiddelbart efter, de havde set hans prisvindende kortfilm, Amblin. Siden dygtiggjorde han sig så meget indenfor faget, at hans film har indtjent over ti milliarder dollars. Set ud fra et økonomisk synspunkt, var han i 2020 den mest succesfulde filmskaber i verden nogensinde.

Gennem sin karriere har Spielberg også været omkring produktionen af forskellige tegneserier som fx Tiny Toon Adventures, Toonsylvania og Pinky and the Brain.

Priser

Der er ingen tvivl om, at Steven Spielberg er en meget succesfuld filminstruktør, producer og manuskriptforfatter. Han har vundet adskillige priser for han arbejde. I 1993 vandt hans en Oscar for bedste instruktør med filmen, Schindlers Liste. I 1998 vandt han igen en Oscar for bedste instruktør. Denne gang med filmen, Saving Private Ryan. Han har også vundet to Golden Globes for bedste instruktør med filmen, Schindlers Liste, og igen i 1998 med filmen, Saving Private Ryan. Desuden har han været nomineret til og vundet en lang række andre priser gennem sin karriere.

Privatliv

I 1991 giftede Steven Spielberg sig med den amerikanske skuespillerinde, Kate Capshaw. De har syv børn sammen, som de bor med fire forskellige steder i USA. De har et hjem i New York City, Florida, The East Hamptons og Californien, så de kan flytte rundt alt efter behov. Spielbergs søster, Anne Spielberg, er også en kendt amerikansk manuskriptforfatter.

Fakta

  • Navn: Steven Allan Spielberg
  • Fødselsdato: 18. december 1946
  • Fødested: Cincinnati, USA
  • Nationalitet: Amerikansk
  • Søskende: Anne Spielberg
  • Børn: Max Spielberg, Theo Spielberg, Sasha Spielberg, Sawyer Spielberg, Mikaela Spielberg, Destry Spielberg og Jessica Capshaw
Loading spinner