Peter Jackson

Om Peter Jackson

Peter Jackson fra New Zealand er en kendt filminstruktør, producent og manuskriptforfatter. Han er specielt kendt for at have instrueret filmtrilogien om Ringenes Herre. Der var i mange år blevet arbejdet på værket af forfatteren, J.R.R. Tolkien, og Jackson stod for filmatiseringen, som viste sig at blive en kæmpe succes.

Han blev gift med sin kollega, Fran Walsh, som også er en oscarbelønnet filmproducer og manuskriptforfatter fra New Zealand.

Karriere

Siden Jackson var helt lille, havde han en stor interesse for film og historiefortælling. Hans professionelle karriere startede med den humoristiske splatterfilm, Bad Taste (1987), og blot fem år senere blev hans passion og talent for manuskripter understreget, da han vandt en Academy Award for netop det bedste manuskript med zombiefilmen, Braindead (1992).

I 2001, da den første filmatisering af Ringenes Herre blev udgivet, tog Jacksons karriere fart. Jackson blev verdenskendt, og hans popularitet steg til vejrs. Det blev starten på en lang og spændende rejse for Jackson, som siden har stået i spidsen for alle filmatiseringer af Ringenes Herre. Den tredje film, The Return of the King (2003), vandt hele 11 Oscars, hvor en af dem var for bedste billedelige oplevelse, og den anden var for bedste instruktør.

Efter den store succes med Ringenes Herre, blev det tid for Jackson til at forvandle J.R.R. Tolkiens novelle, Hobitten, til en film. Både filmene om Ringenes Herre og Hobitten skrev, instruerede og producerede Jackson selv.

Priser

Peter Jackson er en meget anerkendt og succesfuld filminstrukø¿r, producent og manuskriptforfatter. Alene med Ringenes Herre filmene har han været nomineret til hele 30 Oscars, hvor han vandt 17 af dem. I 2020 var hans arbejde gennem hele sin karriere blevet anerkendt med intet mindre end 43 Oscar-nomineringer, 13 nomineringer til Golden Globe og 47 nomineringer til BAFTA.

Privatliv

Peter Jackson blev født d. 31. oktober 1961 i Pukerua Bay i New Zealand. Han er søn af en fabriksmedarbejder og en lønningsmand, som begge var emigreret fra England. Han blev i 1987 gift med den oscarbelønnede filmproducer og manuskriptforfatter, Fran Walsh, som også er fra New Zealand. Efter otte års ægteskab fik de deres første barn sammen, Billy, og året efter fik de sammen datteren, Katie.

Fakta

  • Navn: Sir Peter Robert Jackson
  • Fødselsdato: 31. oktober 1961
  • Fødested: Pukerua Bay, New Zealand
  • Nationalitet: Newzealandsk
  • Børn: Billy og Katie
Loading spinner