Lars von Trier

Gal eller genial? Dybsindig eller overfladisk? Hadet eller elsket?

Hvis der er nogen og noget, der kan skabe splid i befolkningen, så er det Lars von Trier og Lars von Trier film. Om det har været tysk militæræstetik i Forbrydelsens element, hjemmevideo og spasseri i Idioterne eller afklippede kønsdele i Antichrist, så har Lars von Trier altid formået at provokere og skabe debat. Men vigtigst af alt har Lars von Trier skubbet dansk film ud over grænsen. Danmark ville med al sandsynlighed ikke være halvt så populært et filmland i Europa og USA, hvis ikke det var for Lars von Trier film. Lars von Trier er den største instruktør, vi har herhjemme, og nu er han tilbage med sin måske sidste spillefilm The House that Jack Built. Derfor har vi samlet alle Lars von Trier film til jeres fornøjelse lige her.

De første Lars von Trier film

Man fristes til at sige, at det eneste, der forbinder Lars von Triers film med hinanden , er Lars von Trier. De er nemlig så forskellige, som et katalog af film overhovedet kan være. Lars von Trier film er komedier. Lars von trier film er musicals. Lars von Trier film er melodramaer, avant garde og horror. Man kan bare være sikker på, at en Lars von Trier film stikker ud. Det gjorde de allerede, da han gik på filmskolen fra 1979-1983. Her kæmpede han en brav kamp for at få sin kunstneriske version igennem, selvom det oftest betød at gå mod skolens regler og principper. Han formåede dog at holde alle fire år og at dimittere med den yderst kontroversielle Befrielsesbilleder, en Lars von trier film, der peger frem mod æstetikken i Europatrilogien, der blev betegnelsen for de første tre Lars von Trier spillefilm. Allerede her viste Lars von Trier sin evne for det visuelt overrumplende og mystiske, og de placerede da også instruktøren som en dansk instruktør, hele verden holdt øje med. Men det var først oppe i 90erne, at det for alvor tog fart for Lars von Trier.

Lars von Trier bliver folkelig og global

Lars von Trier har på dette tidspunkt startet filmselskabet Zentropa, der i dag er et af Danmarks største. Men dengang var de den nye frække dreng i klassen, og de manglede i den grad penge og det store gennembrud. Det kom først med Riget og siden med det ene store Lars von Trier filmhit efter det andet. I 1996 kommer først Breaking the Waves, der for alvor etablerer Lars von Trier på den internationale filmscene. Herefter følger anden sæson af Riget, inden Lars von Trier skal ændre dansk film for altid. Sammen med blandt andre Thomas Vinterberg og Søren Kragh Jakobsen skaber han dogme-manifestet, der ud fra en række regler og begrænsninger hjælper instruktørerne til at sætte dansk film på verdenskortet med mesterværker som Mifunes sidste sang, Festen og selvfølgelig Idioterne af Lars von Trier selv. Idioterne udkommer i 1998 og bliver Triers største publikumssucces i Danmark.

Lars von Trier frem til nu

Men opturen sluttede slet ikke her. I 2000 får Lars von Trier sin største internationale hæder, da han med den melodramatiske musical med Björk i hovedrollen Dancer in the Dark vinder ”VM i film” – nemlig guldpalmen i Cannes. Denne bølge surfede han fortsat videre på og satte efter manges mening kunstnerisk trumf på i 2003 med Dogville. Filmen, der har verdensstjernen Nicole Kidman i hovedrollen, er en af de helt store Lars von Trier film med sin episke blanding af teater, litteratur og film. Den fik endda en opfølger i form af filmen Mandalay. Herefter vendte Lars von Trier hjem til Danmark og lavede komedien Direktøren for det hele med blandt andre Jens Albinus, Iben Hjejle og Casper Christensen. Den blev ikke nogen bragende succes for Lars von Trier, der efterfølgende tog sig en længere pause fra instruktørgerningen. Det varede heldigvis ikke længere end til 2010, hvor psykohorrordramaet Antichrist havde premiere på Cannes til lige dele begejstring og forargelse. Filmen skabte større påstyr end nogensinde før på grund af den udtalte vold og afskæring af lemmer, men ikke desto mindre blev den et kæmpe anmelderhit. Antichrist påbegyndte det, Lars von Trier selv kalder sin depressionstrilogi, hvoraf den næste Lars von trier film i rækken blev Melancholia med Kirsten Dunst i hovedrollen. Dette kunstværk af en film er Lars von Triers bud på en katastrofefilm. Som tredje, sidst og absolut ikke mindst i trilogien kom så Nymphomaniac i 2013. Lars von Triers magnum opus på lige godt fem timer i hans egen udgave. Der findes også en nedskåret producerversion til de mindre nørdede. Nymphomaniac sendte igen Lars von Trier i en ny retning og satte ikke mindst påny sine egne standarder for, hvad en Lars von Trier film kan. Nu er mesteren så tilbage med sit take på seriemordergenren med The House that Jack Built. Vi kan kun anbefale at dykke ned i den største danske instruktørs ouvre, og netop derfor har vi samlet alle Lars von Trier film til dig lige her på siden. God fornøjelse!

Loading spinner