Jon Favreau

Om Jon Favreau

Jon Favreau (f. 1966) er en amerikansk manuskriptforfatter, skuespiller og filminstruktør. Han er kendt for at have instrueret den amerikanske julekomediefilm, Elf (2003), og superheltefilmen, Iron Man (2008), samt Løvernes Konge (2019).

Faveraus bror, Andy Favreau, er også en kendt amerikansk skuespiller. Han spiller blandt andet med i Single Parents (2018), Champions (2018) og Animal Kingdom (2016).

Karriere

Jon Favreau prøvede i sine unge dage kræfter pŒ flere forskellige universiteter og colleges. Han fandt sig aldrig til rette på skolebænken, men var meget interesseret i stand-up, og derfor flyttede han til Chicago i et forsøg på at slå igennem som komiker. Favreau optrådte med komik mange forskellige steder, og en dag efter et show blev han tilbudt sin første filmrolle. De efterfølgende år fik han roller i flere sjove amerikanske film.

Efter nogle år i Chicago flyttede Favreau til Los Angeles, hvor han slog igennem som både skuespiller og manuskriptforfatter med filmen, Swingers (1996). Her så man ham optræde i den kendte amerikanske serie, Friends (1994-2004), og filmen, Rocky Marciano (1999). Senere begyndte Favreau selv at instruere film, og efter at have været medinstruktør på flere film i et par år, fik han selv sin første økonomiske succes som instruktør med filmen, Elf (2003).

Sidenhen har han balanceret mellem både at være skuespiller, manuskriptforfatter og filminstruktør. I 2019 spillede han blandt anden med i filmen, Avengers: Endgame, som han selv var med til at producere og finansiere.

Priser

Jon Favreau vandt i både 2008 og 2009 en Saturn Award for den bedste direktør med filmen, Iron Man (2008). I 2019 blev Favreau udnævnt som en legende af Disney, og han kom på deres Hall of Fame på grund af hans store bidrag til The Walt Disney Company.

Privatliv

Jon Favreau blev født d. 19. oktober 1966 i Flushing, New York, USA.

I november 2000 blev Jon Favreau gift med Joya Tillem. Sammen har parret en søn, Max Favreau, som også spiller med i filmen, Iron Man 2 samt to døtre. Han har specielt et tæt forhold til sin søn, og han har lært og fortalt ham meget om skuespil og film.

Fakta

  • Navn: Jonathan Kolia "Jon" Favreau
  • Fødselsdato: 19. oktober 1966
  • Fødested: Flushing, New York, USA
  • Nationalitet: Amerikansk
  • Søskende: Andy Favreau
  • Børn: Brighton Rose Favreau, Max Favreau og Madeleine Favreau
Loading spinner