Christopher Nolan

Om Christopher Nolan

Christopher Nolan (f. 1970) er en prisvindende britisk filminstruktør. Han har blandt andet instrueret thriller-filmen, Memento (2000), The Dark Knight (2008) om Batman samt den amerikanske science-fiction-film, Inception (2010).

Han er gift med den engelske filmproducer, Emma Thomas. Hun var også medproducent på filmene, Inception og The Dark Knight.

Karriere

Christopher Nolan startede i en meget tidlig alder med at interessere sig for film, hvor han brugte et gammelt kamera til at optage nogle af hans legetøjsfigurer. Da han blev ældre startede han med at lave film med rigtige mennesker. Første gang, han fik offentlig anerkendelse for hans film, var på filmfestivalen i Cambridge i 1996, hvor en af hans kortfilm blev vist.

Den første film, han selv havde forfattet, instrueret, klippet og filmet, var filmen, Following. Det blev ikke ligefrem en succes, men alligevel fik den så meget opmærksomhed, at Nolan fik skrabet penge sammen til at finansiere sin næste film, Memento. Med Memento blev han nomineret til en Oscar for bedste manuskript. Pr. 2020 blev filmen fortsat omtalt som en af de bedste film, der nogensinde er lavet.

Nolan instruerede også fortsættelsen af serien om Batman, men i stedet for at tage udgangspunkt i de film, der allerede var udgivet, valgte han at starte sin egen fortælling. Gennem tiden er der blevet udgivet mange film og fortællinger om Batman, men Nolans anden Batman film, The Dark Knight (2008), ses som en af de bedste.

Priser

Christopher Nolans arbejde i filmbranchen er ikke gået ubemærket hen. Han er flere gange blevet nomineret til Oscars, Robert-uddelinger og til forskellige filmfestivaler for blandt andet bedste film, bedste instruktør, bedste manuskript og bedste historie.

Privatliv

Christopher Nolan blev født d. 30 juli 1970 i London af en engelsk reklametekstforfatter og en amerikansk stewardesse. Han blev i 1997 gift med den engelske filmproducer, Emma Thomas, som han har de fire børn Magnus Nolan, Rory Nolan, Flora Nolan og Oliver Nolan med. Han læste engelsk litteratur pŒ universitetet i London, men fandt hurtigt ud af, at han hellere ville instruere film.

Fakta

  • Navn: Christopher Nolan
  • Fødselsdato: 30. juli 1970
  • Fødested: London
  • Nationalitet: Britisk
  • Børn: Magnus Nolan, Rory Nolan, Flora Nolan og Oliver Nolan
Loading spinner