Krimifilm

Krimifilm er nok en af de mest populære filmgenrer. På engelsk og amerikansk kaldes genren også "Suspense", som direkte oversat til dansk betyder "spænding", og det er jo lige præcis det, som genren handler om. Et af de mest grundlæggende plots for denne type film er ofte, at der bliver begået en forbrydelse - det kan være røveri, mord eller anden form for ugerning. Politiet, en privatdetektiv eller en afdeling for undersøgelser af gerningssteder bliver sat på sagen. Herefter følger seeren opklaringsarbejdet, som ofte er et stort puslespil, som skal sættes sammen, før folkene på sagen danner sig et klart billede af gerningsmanden eller gerningsmændene, og så følger den sidste nervepirrende fase, hvor forbryderen indkredses og - i de fleste tilfælde - i sidste ende tages til fange. Dette kan godt være lidt hård kost for de mindre. Krimi film for børn er som regel mindre blodige og hårrejsende, så de små ikke får mareridt om filmen om natten.

Krimi har en lang historie

Krimier er oprindeligt en litterær genre, som kan spores tilbage til så store forfattere som Dostojevski, Charles Dickens og Edgar Allan Poe. Men selve betegnelsen krimi blev for første gang brugt om forfatteren Arthur Conan Doyles historier om privatdetektiven Sherlock Holmes, som siden er blevet indspillet utallige gange, og som stadig er på krimi film top 10. Filmindspilninger af disse og andre litterære forlæg startede i begyndelsen af 1940'erne - det, som siden er blevet kaldt Film Noir, altså sorte og dystre film. Blandt disse er Ridderfalken, baseret på en roman af Dashiell Hammet, og den regnes stadig blandt de bedste krimifilm. Men også mange af krimiforfatteren Raymond Chandlers romaner er blevet filmatiseret - ofte med Humphrey Bogart i hovedrollen som privatdetektiven Philip Marlowe.

Få et godt gys

Der findes nærmest en enorm mængde af gode krimi film. Der findes også et utal af krimiserier, som nærmest dagligt kører over TV-skærmen. På både film og TV kan vi sagtens være med i Skandinavien - og ikke mindst i Danmark. Tænk blot på Forbrydelsen, Broen, med flere. Krimi kan vælges ud fra forskellige kriterier - skal det være de helt gamle klassikere, eller lidt nyere som Columbo med Peter Falk i hovedrollen, eller skal det være nyere skandinaviske film som Jægerne med Rolf Lassgård eller de mange film i serien om Beck, som også er indspillet flere gange med forskellige skuespillere i hovedrollen, blandt andre Peter Haber og engelske Kenneth Branagh som Martin Beck. Eller skal det være nye danske film som filmatiseringerne af flere af krimiforfatteren Jussi Adler-Olsens romaner om Afdeling Q som Kvinden i Buret eller en ny krimi film som Flaskepost fra P.

Krimi finder man lettest på BLOCKBUSTER

Tidligere stod man i en fysisk filmudlejningsforretning og kiggede de mange hyldemeter med film i VHS-format igennem. Havde man hjemmefra udset sig en bestemt film til aftenens underholdning, så var der stor risiko for, at netop den film allerede var udlejet - man kunne så bruge en halv time på at finde noget andet. I dag er BLOCKBUSTER en butik på nettet, hvor man sidder hjemme foran computeren og udser sig alle de bedste krimifilm nogensinde. Men ikke kun krimier, for hos BLOCKBUSTER er både film og TV-serier inddelt i genrer, så man hurtigt når frem til sine foretrukne film.

Loading spinner