Dokumentarfilm

En dokumentarfilm kan være rigtig mange forskellige ting. Kendetegnet ved en dokumentar er dog, at den skal tage udgangspunkt i den virkelige verden og det, der er sket i denne verden og vil typisk indeholde en del fakta. Der er altså ikke tale om fiktion, og der bruges ikke manuskripter, når vi snakker dokumentar. Bliver disse regler overholdt, så har man derudover nærmest frit slag i forhold til resten af opbygningen af filmen. Selv om dokumentarer handler om virkeligheden og virkelige begivenheder vil de også altid være et udtryk for instruktørens subjektive fortolkning af disse. En dokumentarfilm kan handle om mange forskellige ting. Du kan blandt andet se dokumentarer om dyrelivet, en krig, en sportsstjerne, en kendt musiker, internationale forhold eller noget helt fjerde. Her hos Blockbuster har vi gjort et stort nummer ud af at have et så bredt udvalg som overhovedet muligt, så du kan finde lige præcis den dokumentarfilm, som du brænder efter at se. Om det er for underholdningens skyld, eller fordi du gerne vil blive klogere på et bestemt emne eller tema, så er mange af disse film fuldstændig fantastiske.

De første film var dokumentar film

Dokumentargenren har sine rødder helt tilbage til de første film blev produceret lige før 1900-tallet. Da de viste typiske dagligdags situationer, var de derfor af dokumentarisk karakter. Dog var den første decideret dokumentar fra 1922, hvor Robert J. Flahertys lavede sin film Nanook of the North, som viste seerne, hvordan arktiske fangere levede. I de senere år er der kommet flere og flere dokumentarfilm, som handler om alle tænkelige og utænkelige emner og som bliver fortalt på mange forskellige måder. I dag finder du simpelthen så mange forskellige dokumentartyper, at du nærmest drukner i dem. Kun fantasien sætter grænser for, hvilke slags dokumentarfilm, du kan få fingere i.

Find din dokumentar her

Den måske mest kendte dokumentar, der er blevet lavet, er filmen An Inconvenient Truth, der er lavet af Al Gore og som vandt en Oscar for bedste dokumentar i 2006. Denne film handler om klimaforandringerne og skildrer de værste konsekvenser af, hvad der vil ske med vores verden, hvis vi ikke snart tænker over vores forbrug. Denne film er en af mange dokumentarformer, hvor vi ser Al Gore stå på en scene og fortælle om alt sin viden. Andre typer af dokumentarfilm viser mere hverdagssituationer, hvor man som seer får det reelle indblik. Her kan vi blandt andet nævne filmen I Am Ali, der handler om bokseren Mohammed Ali. I filmen følger vi ham tæt og ser, hvordan han også kan være uden for ringen. Dokumentarfilmen Amy om sangerinden Amy Winehouse er også sådan en type dokumentar. En dokumentarist, man også bliver nødt til at stifte bekendtskab med, er instruktøren Michael Moore. Han har lavet rigtig mange gode dokumentarer, som alle er et must see, hvis man er til dokumentarfilm - her kan bl.a. nævnes Kapitalismen: En kærlighedshistorie. I Danmark har vi en stolt tradition for at lave stærke, samfundskritiske dokumentarfilm om den verden og tid, vi lever i. Og de seneste år har dansk dokumentarfilm høstet international anerkendelse på mange internationale filmfestivaler. Fx vandt Armadillo i 2010 en pris på filmfestivalen i Cannes. Og filmene The Act of Killing og The Look of Silence, der begge er produceret i Danmark, har begge været nomineret til en Oscar.

Bredt udvalg af dokumentarfilm

Hos Blockbuster fører vi et bredt udvalg af dokumentarfilm, så du kan finde lige netop den der tiltaler dig mest. Her kan du både se en dansk dokumentar, men selvfølgelig også en udenlandsk. Derudover har vi altid de helt nye film til billige penge, og selv vores premierefilm kan du se billigt. En bonus ved at se film her er, at du kun betaler for det, du rent faktisk ser. Du bliver ikke bundet op via et abonnement, så du får frie hænder hos os.

Loading spinner