Bakkekøbing – Det store osteræs er moderne old school
Når filmtitlen Bjergkøbing Grand Prix nævnes, opstår der hos mange mennesker et væld af glade minder. Filmen, der udkom i 1975, har nemlig en ganske stor fanskare. Knapt så mange kender dog til Jul i Bakkekøbing, der i 2013 blev udgivet som en spirituel efterfølger til den gamle norske kultklassiker. Ikke desto mindre var Jul i Bakkekøbing en succes, og derfor er det ikke så underligt, at den moderne efterfølger senere har fået sin egen efterfølger i den herlige familiefilm Bakkekøbing – Det store osteræs.
I denne dejlige film er der konkurrence mellem indbyggerne i den hyggelige by Bakkekøbing og indbyggerne i byen Slidstrup. Filmens hovedperson, fuglen Søren fra Bakkekøbing, er sikker på, at han kan vinde osteræs-kapløbet, og derfor sætter han en masse på spil, da han indgår et stort væddemål med den lumske mejeribestyrer Ollmar: Hvis Søren taber, så mister hans gode ven Theodor Felgen sit elskede værksted.
Mejeribestyreren er dog snedig og gør alt, hvad han kan, for at få Søren til at tabe både ræset og væddemålet. Ollmar indgår nemlig en aftale med den barske gorilla Emanuel Desperados om at vinde løbet for sig. Herefter er der lagt op til et både hyggeligt, hæsblæsende og underholdende eventyr, når Søren og hans trofaste venner må gøre alt, hvad de kan, for at vinde kapløbet, så Theodor kan beholde sit værksted.
Vidste du at?
Trivia om filmen
Bjergkøbing Grand Prix blev lavet af Ivo Caprino og udkom allerede i 1975, hvilket betyder, at der er hele 41 år mellem den klassiske film og Bakkekøbing – Det store osteræs, den seneste film i rækken. I modsætning hertil er der kun tre år mellem denne film og den anden film i rækken, Jul i Bakkekøbing.
Goofs
Goofs opstår, når skaberne af en film begår fejl, som ikke bliver opdaget, indtil efter filmen er færdigproduceret. Da Bakkekøbing – Det store osteræs er animeret via "stop motion", betyder det faktisk, at der er kræset så meget for de enkelte detaljer, at det er svært at sætte fingeren på deciderede fejl i filmen. Det er lige så sjældent, som det er ganske imponerende.
Citater
Frimand Pløsen: ”I mellemtiden får I en gammel klassiker: pausefiskene.”
Ludvig: ”Tænk, at noget, jeg aldrig har hørt om, kan være så skrækkeligt!”
Bakkekøbing - Det store osteræs er godt, gammeldags filmhåndværk for alle aldre
Hvis du er i humør til en animationsfilm af ”den gamle skole”, så kan du med rette stifte bekendtskab med Bakkekøbing – Det store osteræs. Filmen er nemlig ikke ikke lavet ved hjælp af computergrafik, som ellers anses som standard i industrien i dag, men er i stedet udført med stop motion-teknik: Her anvender filmmagerne ægte, hjemmelavede dukker og landskaber og bevæger dem mellem hvert billede, så figurerne og omgivelserne til sidst ”flyder” naturligt. Teknikken er gammel, men derfor også meget avanceret, og af den grund har filmen en fantastisk visuel stil og en helt fortryllende charme.
Se Bakkekøbing – Det store osteræs, hvis du har lyst til at opleve en opmuntrende animationsfilm, der henvender sig til alle aldersgrupper, og hvor håndværket bag animationerne er i verdensklasse.