Browseren du anvender understøtter desværre ikke afspilning af film. Vi anbefaler, at du henter Google Chrome eller Microsoft Edge.
Stop navigation  

Kongens valg

2 timer 11 minutter
7.2
Fra: Køb 29,-

* Skal udfyldes

Fra: Køb 29,-
Trailer:
Handling:
April, 1940. I løbet af tre dramatiske døgn får den norske konge et ufatteligt ultimatum af den tyske krigsmagt - overgivelse eller døden. Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flugt. De bestemmer sig for at skilles uden at vide, om de nogensinde vil se hinanden igen. Kronprinsesse Märtha rejser med børnene til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav bliver i Norge for at fortsætte kampen. Efter tre døgns desperat flugt træffer kong Haakon sin endelige beslutning. Han nægter at kapitulere, selv om det kan koste både ham selv, hans familie og mange uskyldige nordmænd livet.
Trailer:

Den 9.april 1940 ankom den tyske krigsmaskine til Oslo. Den norske konge stod over for et valg, som skulle ændre hans land for altid. Kongens valg handler om de tre meget dramatiske dage, hvor den tyske militærmagt ville besætte landet.

Kongens valg er baseret på virkelige hændelser fra 2. verdenskrig.

Kongens valg er en stærk fortælling om tre meget dramatiske dage i Norge, som starter 9. april 1940, da den tyske besættelsesmagt rykker ind i landet. Jesper Christensen spiller hovedrollen som Kong Haakon den 7., som oprindeligt var dansk prins. Han blev i 1905 valgt til konge af Norge, og han havde været konge i 35 år, da han for første gang i sin tid som regent, står i en situation, hvor han skal vise, at han kan lede landet i den højdramatiske og anspændte situation. Der hersker total forvirring, da de tyske soldater angriber de norske forsvarslinjer, og tyske fly cirkulerer over landet. I den norske regering er man uenige om, hvem det er, der bestemmer. Det bliver derfor op til Kong Haakon at træffe et valg. Skal han overgive sig, og dermed også overgive det norske folk, eller skal han vælge at lade sit land forsvare sig imod tyskerne? Filmen viser, hvordan de tyske krigsskibe helt uden lys sejler ind i Oslofjorden, og de norske soldater ikke ved, om de skal skyde mod dem, og forsvare de norske grænser, eller hvordan de skal reagere. Filmen er fuld af rørende scener og masser af hektisk dramatik, ikke mindst da kongefamilien og hermed også Prinsesse Martha (Tuva Novotny) og Kronprins Olav (Anders Baasmo Christiansen) i huj og hast må flygte fra Oslo.

Vidste du at?

Trivia

Filmen, Kongens valg, har fået mange roser med på vejen, og blev af det officielle Norge indstillet som kandidat til en Oskar i kategorien for bedste udenlandske film i 2017. Filmen nåede dog ikke så langt, og den vandt derfor ikke den eftertragtede pris.

Goofs

Mængden af sne i Norges hovedstad, Oslo ændrer sig hele tiden fra meget små til store mængder i løbet af filmen. Især er der stor forskel på snemængderne, når man ser foran Kongepaladset, og sammenligner med sneen foran den tyske ambassade.

Citat

"Hvordan skal det dog ikke gå", siger Kong Haakon, mens man i filmen følger ham som en aldrende konge, der omgiver sig med sine børnebørn. Og man får indtrykket af det store pres, som den vigtige beslutning, der skulle tages, udsatte kongen for.

Kongens valg - en medrivende og følelsesladet film

Køb Kongens valg, og se den storslåede beretning om det skæbnesvanger valg, som den norske Kong Haakon stod overfor, da Norge 9.april 1940 blev invaderet af de tyske tropper, og den norske regering ikke kunne blive enige om, hvorvidt man skulle forsøge at bekæmpe fjenden, eller man skulle lade besættelsesmagten overtage landet. Lej Kongens valg, og gense det historiske drama, som på alle måder tager seeren med til en højspændt periode i den norske historie. Hvad skulle Kong Haakon gøre? Bede sit land om at kæmpe, eller skulle han føje den tyske invasionsmaskine?

Læs mere om Kongens valg
 • Udgivelsesår: 2016
 • Spilletid: 2 timer 11 minutter
 • Censur:
  Fra: Køb 29,-
  Bedømmelser
  Brugernes vurdering:
  IMDB: 7.2

  Venligst log ind eller opret en BLOCKBUSTER profil for at skrive bedømmelser. Log ind eller registrer